(Bor)túra az ország legkisebb borvidékén - Látogatás a Somlóra

Vendégházunkhoz a legközelebbi borvidék a somlói, ezért ide javaslunk egy egész napos (autós) túrát.

Programajánlat: három nap, két éjszaka.
Megérkezés a vendégházba.

Másnap egész napos túra a Somlóra. Gyalogtúra a várba ill. a kilátóhoz.

Pincelátogatás pl. a somlóvásárhelyi Csordás-Fodor Borháznál vagy a

Fazekas borpincénél.

Hazaérkezés az esti órákban.

Harmadik nap  rövid séta a döbröntei várba, majd hazautazás.

Részletesen

A SomlóSomlói történelmi borvidék

 

A nászéjszakák bora

"Somló hegyén hallottam beszélni: egy magyar gróf Indiába utazott vadászni. A rádzsa vendége volt és mikor elbúcsúzott, házigazdáját meghívta Magyarországra. Még ugyanabban az évben a rádzsa csakugyan meglátogatta, s akkor egy téli este, baráti poharazgatás közben elbeszélte szívének bánatát.
 Alighogy megnősült, szép fiatal nőt vett el, de ő, bár harmincöt éves sem volt, férfiasságát elvesztette. Hiába ment szanatóriumba. Hiába hívatott világhírű orvost. Hiába pasztilla, kúra, injekció, az elveszett férfiasság nem tért vissza. Szegény asszony már a búskomorság, szegény rádzsa már az őrület szélén állt.
 A magyar gróf nem szólt egy szót sem, csak hívatta a kulcsárt és somlai bort hozatott. Aztán parancsot adott, hogy a rádzsa szobájában mindig legyen somlai, s mikor indiai vendége elutazott, egy láda bort ajándékozott neki.
 Néhány hét múlt csak el, s a posta Indiából sürgönyt hozott. Ez volt az egész: Köszönöm barátom. Kérek még tíz láda somlait.."
Hamvas Béla

Ott, ahol a Bakony hegység lankái már síksággá szelídülnek és a Kisalföld lapálya kezdődik, a két táj határán emelkedik a Somló magányos csonka kúpja. A Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-g egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az új bortörvény életbelépésével (1998. január 1.) kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két "kisöccse", a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot.
A Somló (területe 830 hektár) hegy Magyarország észak-nyugati részén fekszik. Magányosan emelkedik ki a Kisalföldből a Bakony lábánál.

Legkisebb történelmi borvidékünk, a Somlói borvidék része és névadója. Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. A lejtők miatt kedvező a besugárzás.

A hegy a középkor óta egyik leghíresebb borvidékünk, híre egykoron Tokajjal vetekedett. Méltóságteljes alakja megragadja az őt megpillantó embert, elgondolkodtatja, megállásra készteti. Vulkanikus talaja, jó mikroklímája adja különlegesen száraz, extraszáraz borait. Déli, napsütötte oldala termi a legjobb somlait.

A kitűnő adottságaiból és hozzáértő, gondos gazdái munkájából születő zamatos bor híres volt már a múltban is. A somlainak gyógyhatást és "fiúszületést" tulajdonított a hagyomány és az orvostudomány.

Többek között Viktória királynő, a porosz és a Habsburg uralkodók kedvenc itala volt. Máig a római pápa ünnepi miseborai között van.

A Somló hegy oldala kizárólag fehér szőlőfajtákat nevel: olaszrizling, furmint, hárslevelű a leggyakoribb fajták. Különleges ízű-illatú száraz bort ad a juhfark-szőlő.
Gyakran emlegetik a somlói bort, mint a "nászéjszakák borát". Az európai uralkodóházak hagyománya szerint ugyanis a nászéjszakán elfogyasztott somlói bor "gondoskodik" arról, hogy fiú legyen a trónörökös!

Szőlő és borfajták

Ezen a vidéken csak fehér szőlőfajták találhatók: Furmint, Olaszrizling, Hárslevelű, Rajnai rizling, Juhfark.
Nagy alkoholtartalom, robusztus savak, keménység jellemzik a somlói bort. Mivel tipikusan óbor, többéves fahordós érlelés után éri el karakterét. Házasítást nem tűr.

Juhfark

Származása: Magyarország.
Egyetlen fajta, mely csak itt élte túl a filoxériát.
Tőkéje: középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött.
Bora: különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik.

Furmint

Származása: nem tisztázott.
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel.
Fürtje: középnagy, laza, hengeres.
Bora: illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű. Jó évjáratokban aszúsodik.

 

Olaszrizling

Származása: nem tisztázott, Olasz-vagy Franciaország.
Tőkéje: középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.
Bora: keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.

Tramini

Származása: bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások É-Görögországból származtatják.
Tőkéje: középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött.
Bora: fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres, lágy finom bor.

Hárslevelű

Származása: valószinűleg Magyarország.
Tőkéje: nagyon erős fejlődésű, ritka, mereven felálló vesszőzetű.
Fürtje: nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bora: fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés után kiváló minőségű.

Chardonnay

Származása: Franciaország. Állítólag azonos a magyar "Kereklevelű"-vel.
Tőkéje: nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.
Fürtje: kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.
Bora: vulkanikus talajon termett, fajtajelleges minerális ízvilággal rendelkezik. Nem hasonlít a más borvidékeken termelt Chardonnay-el..

   
Borkóstolás

Csordás-Fodor Borház

A somlóvásárhelyi Csordás-Fodor Borház felejthetetlen hangulatú pincéjében saját termelésű minőségi somlói borainak kóstolását, és vásárlási lehetőséget biztosít.

Megközelíthetőség: Gannáról elindulva Pápa, majd Kéttornyúlak irányába, majd Dáka, Nagyalásony, Vid felé haladunk. Innen Kisszőlős, Somlószőlős, Somlójenő érintésével jutunk el Somlóvásárhelyre.

A Fazekas Borpince hazánk legkisebb történelmi borvidékén található a Bakony hegység nyugati lábánál fekvő bazaltorgonás hegyen, a Somlón. A legenda szerint a „Nászéjszakák borának” nevezett Juhfarkat és társait Fazekas András, a Fazekas Borpince tulajdonosa ajánlja a leendő és a már visszatérő vásárlóinak Somlóvásárhelyen, a Vasút út 14. szám alatt.

A több mint 200 éves családi pincészetünkben kerülnek üvegekbe a Somló összes nevezetes fajtájú borai: a Juhfark, a Rizling, a Furmint, a Hárslevelű, a Tramini és Schardonnay. A borokat 2-3 éves érlelés után 0,5 és 0,75 l-es egyedi palackokba töltik. A Fazekas Borpince borai külföldön is jól ismertek, mivel szállítottak már Németországba, Hollandiába, Kanadába, Japánba és az USA-ba.

A legváltozatosabb, fantáziadús ötleteket is megvalósító palackozású, igény szerinti csomagolású, feliratozású vagy címkézett borokkal üzleti partnereit, szeretteit is megajándékozhatja a megrendelő. A pezsgőbarátok pezsgőt is kóstolhatnak: száraz, félszáraz és édes változatban. A pezsgő kizárólag somlói borból (furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból) készül, már a szüreteléskor a teljesen ép és egészséges fürtöket gondosan különválogatják. A pincészetben lehetőség van csoportok (nyugdíjas találkozók, családi, baráti összejövetelek, jutalom rendezvények, osztálytalálkozók) fogadására 10-100 főig, a bor-és pezsgőpalackozó meglátogatására, pezsgőkóstolással egybekötve. A somlói borok mellé kívánság szerint hideg vagy meleg ételekkel is szolgálnak, igény esetén akár zene kíséretében is.

A különleges borokon kívül még egy kuriózuma van a Fazekas Borpincének: 1998 óta titkos receptúra alapján itt készül a válogatott minőségű somlói borokból érlelt, antik zöld üvegekbe töltött, 14 karátos aranyozásos díszítésű címkével ellátott, parafadugós SOMLÓ PEZSGŐ.

 
Honlapajánló
 
 
Egy összefoglaló oldal: http://www.somloi.hu/
 
 
Borászok

Bazaltbor-Laposa Családi Pincészet

Fekete Béla (Fekete Kft.)

Oszvald Pincészet

Spiegelberg Borpince

Szabóvári Családi Pincészet

 

Kitaibel Pál tanösvény

Aki "csak" kirándulni szeretne a hegyen, a  Kitaibel Pál (1757-1817) nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló önmagába visszatérő tanösvényt járhatja be.

Állomáshelyek: 1. Kiindulási pont, 2. A bazalt pusztulása, 3. Élet a bokorerdőben, 4. Kaszálórét, 5. A gyepek állatvilága, 6. Somló vára, 7. Bazalttufa, 8. Az északi lejtők erdei, 9. Az erdők állatvilága.

Az ösvény könnyen megközelíthető a nyolcas útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. A hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található az ösvény első állomása.

Ide kattintva a hegy részletes térképét itt láthatja

 

 

 

Foglalok