Döbrönte

Bár Döbrönte a szomszéd falu, de a két települést csak 1 km választja el egymástól, és történetük is nagyon sok szállal kapcsolja össze őket. 

Döbrönte a Bittva-patak völgyében fekszik az Északi-Bakony egyik völgyében. Már a római korban lakott volt, amit egy gazdag kincslelet is bizonyít. Első írásos említése 1240-ben volt, Debrenta néven. A középkorban a Himfy családé, várát Himfy Benedek építtette 1367-ben, romjai a mai napig uralják a falu fölött magasodó dombot. A 15. században az Essegváriak szerezték meg és 1555-ben még ép volt. Hadászati jelentősége nem lévén valószínűleg védőitől elhagyva magától indult pusztulásnak. A török korban a falu elnéptelenedett és a 18. században telepítették be sváb lakossággal, amelynek nagy részét sajnos a második világháború után kitelepítették Németországba. 

A falu ma Gannával együtt kedvelt üdülőhely és a bakonyi túrák egyik kiindulópontja. Szarvaskő várát a Gannáról kiinduló kerékpárúton lehet megközelíteni egy kb. 15-20 perces sétával. Ne hagyja ki!